Image

El Poema de Nadal

FITXA TÈCNICA

Autor: Josep M. de Sagarra
Direcció: Xavier Canals
Estrena: 26 de desembre de 1999

 

L'OBRA

Publicat el 1931, en EL POEMA DE NADAL l'autor fa una revisió personal d'una peça que va quallar ràpidament en l'imaginari col·lectiu com un dels relats poètics i èpics més arrelats de la nostra cultura popular. Narra el naixement de Jesús i el peregrinatge dels pastors, mentre exalta tòpics culturals de la tradició nadalenca catalana i composa riques metàfores relacionades amb el paisatge, folklore i geografia catalanes. Tot això, per mitjà d'un llenguatge extremadament acurat i captivador, doncs la musicalitat de cada mot i cada vers és una altra de les seves característiques a destacar.

Esteve Polls, bon amic de Sagarra, sent director de teatre aficionat, rep la petició del poeta perquè li representi EL POEMA DE NADAL; a la qual cosa accedí (1951) al front d'una companyia també d'aficionats, al Círcol Catòlic de Badalona.

Des d'aleshores ha repetit l'experiència moltíssimes vegades en esglésies i catedrals arreu de la geografia catalana, a més del Palau de la Música de Barcelona. Nombroses són les representacions que cada Nadal es fan en el nostre país.

La representació de EL POEMA DE NADAL és un espectacle recitat en vers, acompanyat de vistoses escenificacions plàstiques i pastorils, que hi dóna l'ambient realment tradicional i particular d'aqueixes dates.