Image

La Moixiganga de l'Arboç

FITXA TÈCNICA

Coreografia: Xavier Canals i Mercè Arnan
Música: Conrad Arnan
Estrena: 1 de juny de 2014

Un espectacle impactant i emotiu, a la vegada que no deixa indiferent. De gran vistositat plàstica i elegant moviment rítmic al so en viu de la gralla i el tabal.

Entre els diversos espectacles que l'Elenc  presentà en la III Fira Modernista de l´Arboç, cal fer especial esment de l'estrena de la dansa de “LA MOIXIGANGA”. Interpretada per la branca jove del grup teatral arbocenc, s'ha estat preparant des de finals del 2013 i assajant a partir de principis de març del 2014.

Tenint la primera documentació del segle XV, es tracta d'una representació teatral antiga popular, per caracteritzar una festa cerimonial, molt probablement relacionada amb la primavera, dedicada al cultiu del cereal; d'origen pagà, actualment representa escenes de la Passió de Crist, en forma plàstica; en aquest cas consistent en vuit misteris. La indumentària recorda antics pagesos hel·lènics o sards, i comú per a tot el Mediterrani clàssic. La melodia que acompanya les evolucions coreogràfiques, en aquest cas creada expressament per l'ocasió, és una de les més solemnes que es coneixen a Catalunya en l'apartat de música popular. Al seu ritme s'aixequen altars humans d'un fort requisit barroc que ens transporten cap a un ingeni més de religiositat.

Aquesta nova iniciativa de l'Elenc roman en cartell per actuacions que s'esdevinguin, en aquest cas dintre l'especialitat de dansa folklòrica popular.

La dansa de “LA MOIXIGANGA” té una durada d'aproximadament 15 minuts, i pot ser representada  una o diverses vegades en diferents indrets, sigui en escenari, com al carrer i en espais oberts o tancats, sent adient per a qualsevol celebració festiva i/o manifestació de caire folklòric i popular.