Image

Dolça Catalunya

FITXA TÈCNICA

Coreografia: Mercè Arnan
Direcció: Xavier Canals
Estrena: 28 de desembre de 2014

Poesia, música, dansa, cant, teatre… Un recull d´aquelles melodies, poemes i danses més emblemàtiques de la nostra cultura. Qui no té un vers, una cançó, una dansa, un fragment teatral… que ens toca la fibra, que ens posa avui encara la pell de gallina? I no cal que sigui res de l´altre món, cap antologia de rigorositat literària, d´una cultura superior, no, no, no… Tan sols ens cal una cosa senzilla, però que ens penetri fins el cor, que la sentim “nostra”; perquè els catalans som nets, som “tal com raja”, sense embuts. Al poble li agrada més el pa de pagès que el panet de Viena i prefereix el vi de bóta que la finor del vi de marca embotellat. I posats a ser sincers, creiem que el poble té raó, perquè també nosaltres som poble.

La majoria de peces d´aquest espectacle, força conegudes, popularitzades des de la Renaixença fins la desfeta del 1939, encara resten vives i potser, en reviure-les, a més d´un i a més de tres, els rellisquin unes llagrimetes galta avall…. No ens en estem, no ens faci vergonya….   Totes elles  reflecteixen  l´estat anímic dels seus autors en el moment de crear-les i el contorn històric i social en què foren concebudes, però reflecteixen també l´estat anímic col·lectiu de tot un poble: nostàlgia, passió, amor, tristesa, odi, recança… I per damunt de tot esperança. Ens n´ha calgut tanta, i ens en cal tanta encara!

La nostra terra, la nostra gent, des de segles, porten una lluita aferrissada en defensa de la seva llibertat, de la seva cultura, de la seva identitat, en definitiva, en defensa del seu motiu d´ésser.