Dia Mundial del Teatre

27 de març de 2016

Avui, dia 27 de març, se celebra el dia mundial del teatre. Cada any es redacta un manifest per a aquest dia, realitzat per alguna persona destacada del sector, que es difon a nivell internacional.

Enguany, aquest escrit ha anat a càrrec del rus Anatoli Vassiliev, director i professor de teatre, del qual en destaquem alguns fragments:

 

" És necessari el teatre?

Aquesta és la pregunta que es fan milers de professionals del teatre decebuts i milions de persones que n’estan cansades.

Per què el necessitem?

En aquests anys en què l’escena es converteix en quelcom tan insignificant, davant les places de les ciutats i els països, on es representen les autèntiques tragèdies de la vida real.

Què és capaç de dir-nos?  Tot!   El teatre ens ho pot dir tot.

El teatre ha sigut sempre i sempre seguirà sent.

Perquè si fem una ullada a totes les arts públiques, hom pot veure ben aviat allò que només el teatre ens dóna, un mot de boca en boca, una mirada d’ull a ull, un gest de mà en mà, o de cos a cos. I necessitem el teatre que roman sempre diferent, necessitem el teatre de molts tipus diferents.

A fregir espàrrecs amb els mòbils, els ordinadors i els equips electrònics…. Anem al teatre i ocupem la localitat en el pati de butaques per escoltar les paraules i mirar les imatges.

En el teatre que hi ha ben a prop de cadascú, no badem ni perdem l’oportunitat de participar-hi, tal vegada l’oportunitat, més preciosa que tenim en les nostres vides endebades i atrafegades.

Només hi ha un teatre que segurament no és necessari per ningú, em refereixo a un escenari de jocs polítics, un teatre de “polítiques rateres”, un teatre inútil de la política.

El que sens dubte no necessitem és un teatre de terror quotidià, el que no necessitem és el teatre de la misèria i la sang pels carrers, un teatre fals dels enfrontaments entre religions o grups ètnics…

Tant de bo el teatre pogués obrir les seves portes de bat a bat i fos gratuït per a tothom! "